Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Σύλληψη αλλοδαπών και εξάρθρωση δικτύου πλαστογραφίας

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ασχολήθηκε με παράπονο σχετικά με τη μετάδοση τηλεοπτικών ρεπορτάζ από τους Σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΣΙΓΜΑ που αναφέρονταν στην ανακάλυψη κυκλώματος πλαστών εγγράφων για αλλοδαπούς και στη σύλληψη 35 περίπου αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Κύπρο.
Η Επιτροπή κρίνει ότι το θέμα είναι μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και ότι δεν παραβιάστηκαν τα κριτήρια τις ακρίβειας και αντικειμενικότητας.
Ομως η Επιτροπή θεωρεί ότι η προβολή εικόνων των συλληφθέντων αλλοδαπών να σύρονται αλυσοδεμένοι στα αστυνομικά οχήματα και στα κρατητήρια συνιστά διαπόμπευση υπόπτων και εμπεριέχει το στοιχείο της προκατάληψης με βάση την εθνική προέλευση.
Επίσης θεωρεί ότι με τα ρεπορτάζ παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας των συλληφθέντων, αφού με το περιεχόμενό τους και την παρουσίαση εικόνων όλων των συλληφθέντων εδίδετο η εντύπωση ότι όλοι αδιακρίτως εμπλέκονταν στο δίκτυο πλαστών εγγράφων.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη σύστασή της για σεβασμό των δικαιωμάτων των υπόπτων
 και μη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητος και επισύρει την προσοχή στο γεγονός ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά σε όλους, περιλαμβανομένων και των αλλοδαπών.
Ιδιαίτερα ως προς το σημείο της σύλληψης αλλοδαπών λαθρομεταναστών, σημειώνει τη σύσταση του απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης
  Αλβαρο Γκιλ Ρόμπλες για αποποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...