Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Σχόλιο για την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" και χρηματοδοτήσεις από τη UNOPS προς υποστήριξη του σχεδίου Ανάν

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του δημοσιογράφου κ. Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή του ΜΕΓΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ο δημοσιογράφος κ. Μακάριος Δρουσιώτης παραποίησε ανταπόκρισή του ή ότι τη χρησιμοποίησε επιλεκτικά, αλλάζοντας το περιεχόμενό της και κατέληξε σε αυθαίρετα συμπεράσματα και ότι παρέλειψε να του δώσει την ευκαιρία να απαντήσει σε κατηγορίες για μετάδοση ανακριβών ειδήσεων και παραπληροφόρηση.
Το θέμα ανέκυψε μετά την κυκλοφορία ντοκιμαντέρ του κ. Δρουσιώτη υπό τον τίτλο «Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα», σε ψηφιακό δίσκο και σε βιβλιάριο με ταυτόσημο περιεχόμενο.
Μετά την υποβολή του παραπόνου από τον κ. Ιγνατίου, ο κ. Δρουσιώτης υπέβαλε παράπονο εναντίον του κ. Ιγνατίου και άλλων δημοσιογράφων ότι χωρίς τεκμηρίωση κατηγόρησαν πολίτες πως χρηματίστηκαν για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι κωλυόταν να εξετάσει το παράπονο του κ. Δρουσιώτη, λόγω της παρέλευσης του χρονικού ορίου των 30 ημερών που προνοείται από τους Κανονισμούς Λειτουργίας της Επιτροπής, δεδομένου ότι διατυπώθηκε μετά παρέλευση 18 και πλέον μηνών από τα επίμαχα γεγονότα και για τα οποία, εν πάση περιπτώσει η Επιτροπή είχε τοποθετηθεί σχετικώς τότε.
Αφού η Επιτροπή μελέτησε τις γραπτές θέσεις των δύο δημοσιογράφων και είδε το ντοκιμαντέρ, έκρινε αναγκαίο να καλέσει και τους δύο να παραθέσουν και προφορικώς τις θέσεις τους και να δώσουν συμπληρωματικές πληροφορίες.
Η Επιτροπή μελέτησε επίσης ανταποκρίσεις του κ. Ιγνατίου από τις 26 Οκτωβρίου, 2004 μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 2004, μεταξύ των οποίων και ανταπόκριση στις 27 Οκτωβρίου, 2004, που αποτελούσε το αντικείμενο κριτικής στο ντοκιμαντέρ του κ. Δρουσιώτη.
Η ανταπόκριση αυτή αφορούσε σε ενημέρωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων της
UNOPS και ειδικότερα κονδυλίου 6,4 εκ. δολαρίων για την εκτέλεση δικοινοτικών προγραμμάτων στην Κύπρο.
Ο παρουσιαστής του δελτίου εισήγαγε την ζωντανή ανταπόκριση του κ. Ιγνατίου για τα κονδύλια της
UNOPS με αναφορά σε χρήματα που διατέθηκαν στην Κύπρο «για δικοινοτικά προγράμματα, αλλά και για προώθηση του σχεδίου Ανάν».
Ο κ. Δρουσιώτης, παραθέτοντας τις θέσεις του στην Επιτροπή ανέφερε ότι, όπως είχε υποστηρίξει και στο ντοκιμαντέρ του, δεν υπήρξε καμιά παραποίηση, γιατί το ποσό των 6,4 εκ. δολαρίων, εδικαιολογείτο πλήρως από την έκθεση των συμβούλων
Nathan Associates, στην οποία αναφέρεται ότι το κονδύλι αυτό διετέθη για δικοινοτικά προγράμματα και όχι για χρηματισμό πολιτών για προώθηση του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε επίσης ότι κατά την ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δε δέχθηκε την ερμηνεία άλλου δημοσιογράφου ότι η έκθεση περιείχε κατάλογο ατόμων που χρηματίστηκαν, τον οποίο και αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα, όπως αναφέρθηκε στην ανταπόκριση.
Ο κ. Ιγνατίου, κατά την παράθεση των θέσεών του, διευκρίνισε ότι μέρος των πληροφοριών που μετέδωσε σε σειρά ανταποκρίσεών του από τις 26 Οκτωβρίου 2004 μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 2004, οι οποίες αναφέρονταν, μεταξύ άλλων και σε χρηματοδότηση πολιτών προς υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, προέρχονταν από άτυπη ενημέρωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλες πηγές. Επίσης ανέφερε ότι από τις ανταποκρίσεις του προκύπτει πως αναφερόταν σε άλλη έκθεση που είχε υπόψη και άλλα ποσά που διατέθηκαν για την προώθηση του σχεδίου Ανάν και δεν προέρχονταν από το κονδύλι των 6,4 εκ. δολαρίων.
Από την εξέταση των ανταποκρίσεων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο κ. Ιγνατίου, σε ανταπόκρισή του, στις 26 Οκτωβρίου, 2004, αναφέρθηκε στη διάθεση ποσών σε άτομα και οργανισμούς με σκοπό την προώθηση του σχεδίου Ανάν. Σε ανταπόκριση ημερομηνίας 29ης Οκτωβρίου, 2004, ο κ. Ιγνατίου, όταν ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στην έκθεση σχετικά με τα 6,4 εκ. δολάρια, διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες του για χρηματισμό ατόμων στην Κύπρο αφορούσαν σε μια διαφορετική έκθεση από εκείνη που ανέλυε τη διάθεση των 6,4 εκ. δολαρίων.
Αυτή η διευκρίνηση δεν έγινε στην ανταπόκριση της 27ης Οκτωβρίου, 2004, με αποτέλεσμα να μην καταστεί σαφές ότι ο παρουσιαστής του δελτίου αναφερόταν σε έκθεση για τα κονδύλια της
UNOPS και ο κ. Ιγνατίου αναφέρονταν σε άλλα κονδύλια και διαφορετική έκθεση, και να προκληθεί σύγχυση γύρω από το όλο θέμα.
Η Επιτροπή έκρινε ότι στο ντοκιμαντέρ του κ. Δρουσιώτη έγινε επιλεκτική αναφορά στην ανταπόκριση του κ. Ιγνατίου, της 27ης Οκτωβρίου, 2004, με αποτέλεσμα να ήταν δυνατό να δημιουργηθεί εσφαλμένη εικόνα ως προς το θέμα που αποτελούσε το αντικείμενό της.
Ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν έγινε παραποίηση της επίμαχης ανταπόκρισης της 27ης Οκτωβρίου, 2004, δεδομένου ότι σε κανένα σημείο της όλης είδησης δεν ξεκαθαρίστηκε ότι γινόταν αναφορά σε διαφορετικά θέματα και η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι αντικείμενο της ήταν το ποσό των 6,4 εκ. δολαρίων.
Ως προς το παράπονο του κ. Ιγνατίου για παράλειψη συμπερίληψης των απόψεών του, η θέση του κ. Δρουσιώτη ήταν πως αντικείμενο του ντοκιμαντέρ ήταν το τι ελέχθη ή έγινε σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρηματοδότηση πολιτών προς υποστήριξη του σχεδίου Ανάν και όχι το γιατί.
Ο κ. Δρουσιώτης πληροφόρησε την Επιτροπή ότι μετά τις απόψεις που εκφράστηκαν σε συνάντησή του με υποεπιτροπή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αποφάσισε να περιλάβει, και έχει περιλάβει, τις θέσεις του κ. Ιγνατίου στην ηλεκτρονική του σελίδα, στην οποία υπάρχει και το ντοκιμαντέρ και ότι θα πράξει το ίδιο σε περίπτωση επανέκδοσης του ντοκιμαντέρ.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...